info@rechtswinkelnieuwwest.nl Wolbrantskerkweg 54, Amsterdam

Het huurrecht is opgericht om de huurder beschermen

Wij kunnen u helpen

Huurrecht

Niet alleen als verhuurder, maar ook als huurder staan in het huurrecht de rechten en plichten waar aan moeten worden voldaan. Op deze manier ben je als huurder beschermd tijdens een huurperiode van een woning of appartement als er een conflict met uw huurbaas ontstaat. Maar niet alleen bij een huurwoning is dit recht van toepassing. Ook bij het huren van auto’s, fietsen en zelfs bedrijfspanden. Let wel: bij huurrecht zijn er uitzonderingen gemaakt voor ondernemers en kunnen deze wetten anders zijn.

Huurbescherming

Binnen het huurrecht is ook de huurbescherming geregeld. Zo kan een verhuurder niet zomaar het contract opzeggen en u op straat komt te staan. Bent u niet akkoord gegaan met het huurcontract en mocht vervolgens de verhuurder genoodzaakt zijn om zelf weer in zijn of haar verhuurde woning te gaan wonen, dan kan uw recht op huurbescherming wel vervallen. Indien u wanprestaties levert kan een huurbaas u er eveneens uitzetten, tenzij er een rechtszaak gestart wordt met een positieve afloop. Binnen ieder huurcontract worden redenen van ontbinding opgesteld. Deze omvatten ook wanprestaties, zoals:

  • Grote betalingsachterstanden
  • Ernstige overlast
  • Onderhuur

Bij wanprestaties kan het zijn dat u geen recht meer heeft op huurbescherming.

Maximale huurprijs huurwoningen

Binnen het huurrecht zijn ook zaken rondom de huurprijs vastgelegd, zodat u als huurder nooit teveel betaald dan waar u voor getekend heeft, tenzij u in de vrije sector huurt. Bij de sociale sector kunt u er vanuit gaan dat de maximale huurprijs is geregeld van een zogeheten puntensysteem.

De regering berekend jaarlijks huurverhogingen die vervolgens 1 peer per jaar mogen worden doorberekend door de verhuurder. Het is verplicht dat de verhuurder dit schriftelijk aankondigt aan de huurder. Hier kan nimmer van afgeweken worden en is allemaal vastgelegd in het huurrecht.

Hulp bij een huurrecht conflict

Het huurrecht is opgericht om te zorgen dat een huurder sterker in zijn schoenen staat. Indien er een conflict ontstaat, zowel vanuit huurder of verhuurder, dan kunnen wij hulp bieden. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en laat u gratis adviseren.

Gratis inloopspreekuur

Heeft u vragen of zoekt u hulp voor uw situatie? Loop dan binnen tijdens ons gratis spreekuur.

Iedere dinsdag

19:00 – 20:00

Locatie

Wolbrantskerkweg 54
Amsterdam

Afspraak maken?

Ons team van juristen helpt u zo spoedig mogelijk met waar u recht op heeft!

Maak afspraak